Aften

/Aften
Aften2017-10-30T23:46:43+00:00

Project Description

Sommige mensen worden regelmatig geplaagd door pijnlijke zweertjes in de mond. Deze zweertjes, aften, komen zowel voor bij jongeren als bij volwassenen. De oorzaak is niet helemaal duidelijk, maar ze richten geen blijvende gezondheidsschade aan.

Aften zijn blaasjes of zweertjes in de mond met een doorsnede van drie tot vier millimeter. Het zijn grijswitte of dikke gele plekjes met een rode ontstoken rand. Aften verschijnen aan de binnenkant van de lippen, wangen of onder de tong. Ze bezorgen een stekende pijn tijdens het eten van zuur of heet voedsel. Sommige mensen voelen een afte van te voren aankomen. Ze herkennen het pijnlijke gevoel wat erbij hoort. Soms ziet ook het mondslijmvlies rood.

Hoe ontstaan aften?

Helaas is de oorzaak voor het ontstaan van aften onduidelijk. Vaak steken ze de kop op bij een verminderde lichamelijke weerstand, een slechte mondhygiëne, overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen of stress. Ze kunnen ontstaan door het bijten op de tong of op de binnenkant van de wang, maar ook bij het eten van heet voedsel. Soms zijn aften het gevolg van een scherp randje aan een tand of kies of een slecht passend kunstgebit. Sommige onderzoeken tonen aan dat er een verband is tussen het ontstaan van aften en tekorten aan vitamine C, vitamine B12, foliumzuur en ijzer.

Aften in mond

Aften in de mond zijn vervelend, toch komt het vaak voor. Je kunt aften in de mond krijgen wanneer je je mond bijvoorbeeld niet goed spoelt. Maar ook door medicijnen kun je aften in je mond krijgen. Hoe komt dit? Stel je voor je hebt astma, dan gebruik je vaak iedere dag de inhalaties, misschien wel een paar keer per dag. Je krijgt dan poeder in je mond, dit is om de luchtwegen open te houden zodat je meer lucht krijgt en dus vrij kunt ademen. Maar dat poeder komt ook op je tong terecht, als je dan je mond niet spoelt dan kan het poeder zich verspreiden door je hele mond. Hierdoor kunnen aften ontstaan. Het poeder kan zich dan bijvoorbeeld vestigen in een wondje en daar gaat het irriteren.

In de bijsluiters van de medicatie staat vaak ook dat je de mond goed moet spoelen, dat betekent meestal twee of drie keer met water spoelen en daarnaast ook nog eens wat drinken zodat de mond en de keel ook even goed gespoeld worden. Je kunt dus voor een deel de aften in de mond voorkomen door je mond goed te spoelen, dit moet natuurlijk ook gedaan worden wanneer je geen medicatie slikt.
Aften in de mond vervelend

Als je last hebt van aften in de mond dan is dat erg vervelend. Aften komen vaak voor. Gelukkig kun je er wel wat aan doen, er zijn verschillende middeltjes op de markt die er voor kunnen zorgen dat ze als het ware uitdrogen en dus verdwijnen. Deze middeltjes kun je bij de drogist halen maar je kunt ook naar de huisarts gaan wanneer je vaker last hebt van aften in de mond. De arts kan dan bekijken wat eventueel de oorzaak kan zijn, als een ziekte de oorzaak is dan is behandeling namelijk eenvoudiger. Je weet dan waar je je op moet richten. Als je je mond regelmatig spoelt kan dat al voorkomen dat je aften in de mond krijgt. Je krijgt namelijk de hele dag door veel bacteriën in je mond, deze moeten er uit worden gehaald voordat ze schade aanrichten in de vorm van aften. Daarom is het reinigen van de mond tip nummer één wanneer je last hebt van aften in de mond. Onthoud dit goed en doe er wat aan wanneer je last hebt van aften in de mond.

Aften op tong

Als je aften op je tong hebt dan is dat geen pretje. Zeker niet wanneer ze net op het puntje van de tong zitten of aan de zijkanten. Je hebt dan de neiging om hier de hele dag aan te zitten, als ze kapot gaan is de kans dat ze zich gaan verspreiden alleen maar groter dat komt dan door het vocht dat er uit komt. Ook met het eten kan het vervelend zijn als je aften op je tong hebt. Probeer er daarom voor te zorgen dat de kans op aften klein is, voorkomen is beter dan genezen. Toch kun je er niet altijd wat aan doen dat je aften krijgt. Wanneer je ineens een antibioticakuur moet volgen is je weerstand wat lager en is de kans op infecties groter. Je kunt dan ook aften op de tong krijgen, dat is dan vaak van tijdelijke aard maar wel vervelend en je kunt de aften dan ook behandelen. Tevens tonen verschillende onderzoeken aan dat je aften kunt krijgen door een vitaminetekort. Je moet dan extra vitaminen nemen en dan kunnen de aften hierdoor ook verdwijnen, je weerstand neemt toe.
Behandeling van aften op de tong

Je hoort het regelmatig, mensen hebben last van aften op de tong. Dit kunnen volwassenen zijn maar ook kinderen. Het kan zijn dat je een vitaminetekort hebt, maar het kan ook zijn dat je last hebt van bijvoorbeeld een ziekte waardoor je aften krijgt. Als dit zo is dan moet dat onderzocht worden om te kijken wat er aan gedaan kan worden. Aften zijn nou eenmaal vervelend, maar gelukkig kun je er wel wat aan doen. Als je aften op de tong hebt dan moet je de mond goed schoon houden, dat is waar je mee begint. Soms krijg je ondanks een goede hygiëne toch aften op de tong? Dan is het belangrijk dat je kijkt hoe je deze aften lokaal kunt behandelen. Dat is namelijk een mogelijkheidwaar je zeker gebruik van moet maken.
aften raadpleeg arts

Je kunt altijd een arts vragen voor advies en deze kan ook middeltjes voorschrijven die je alleen op recept kunt krijgen. Het is zinvol om de arts te raadplegen wanneer je regelmatig last hebt van aften op de tong. Voor nu is het van belang dat je bekijkt wat je mogelijkheden zijn om ze zelf te behandelen, begin met een paar keer per dag extra de mond te spoelen en de bacteriën verdwijnen uit je mond. Soms is dit voldoende om de aften te bestrijden.
aften middeltje

Er zijn ook verschillende zalfjes en crèmes op de markt die je kunt gebruiken wanneer je aften wilt behandelen. Als je er echt niet vanaf komt dan kun je naar de drogist gaan en kan zij aangeven welke middeltjes er veel gebruikt worden en wat de resultaten zijn. Wil je liever dat de arts er even naar kijkt? Dan is het belangrijk dat je een bezoekje brengt aan de huisarts, aangeeft wat je klacht is en wat je er zelf al aan hebt gedaan. Het eerste advies zal zijn dat je de mond iedere dag een paar keer moet reinigen. Het is belangrijk dat er geen bacteriën in je mond aanwezig zijn, tanden poetsen is dus van groot belang. Maar ook na de inname van medicatie moet je de mond spoelen, een keer met water gorgelen en het water uitspugen zorgt er voor dat restjes van bijv. poeder van inhalaties verwijderd worden uit je mond.